tirsdag den 28. maj 2013

Make a difference

Noget som altid har betydet meget for mig er dyrevelfærd. Helt siden jeg var lille har dyr haft en kæmpe plads i mit hjerte, og jeg ser dem som værende lige så meget værd som mennesker. Det piner mig virkelig at se eller høre om dyr, der er blevet mishandlet på den ene eller anden måde. Sådan tror jeg, de fleste mennesker har det. Jeg husker det ikke selv, men har fået fortalt flere gange, at jeg som helt lille sad med stride strømme at tårer ned af kinderne, da jeg så Dumbo, fordi jeg synes, det var så synd for den.

Det mener jeg er, hvad gør os til mennesker; nemlig at kunne sætte os i andres sted - også når det kommer til andre arter. Et af de første tegn hos psykopater er faktisk, at de har en tendens til dyremishandling, simpelthen fordi de ikke har evnen til at føle empati.

Da jeg var omkring 12 år gammel, fik jeg meget fokus på dyremishandling især i form af den milliardindustri, der producerer kød og også pels for den sags skyld. Jeg havde altid elsket dyr, men aldrig rigtig tænkt over, hvor kødet kom fra, og hvordan dyrene var blevet behandlet under selve processen. Jeg faldt da over Animas hjemmeside, og begyndte at læse om, hvordan alting gik til og det chokerede mig virkelig, hvordan vi kan tillade os at leve i et samfund, hvor noget som dette er okay:


Jeg husker tydeligt, hvordan jeg en dag var hjemme ved min veninde Astrid, og skulle hjem til mig selv for at spise aftensmad. Jeg ringede til min mor og spurgte, hvad vi skulle spise, og som sædvanligt var det noget kød. Jeg mindes endda, at det var noget vildt lækkert, men jeg sagde til hende, at nu havde jeg bestemt mig, at jeg ville stoppe med at spise kød.  Fra den dag af, har jeg kun spist kød to gange, og den ene gang var en elg, som min vens far selv havde skudt oppe i den nordlige del af Sverige, så det havde jeg det ikke dårligt over. Eller det vil sige mit sind havde det ikke dårligt, men min krop var yderst forvirret. Nok om dét.

Her i dag sendte min mor mig et link til en kampagne, som Dyrenes Beskyttelse kører. Kampagnen hedder "Den Store Forskel" og opfordrer folk til at skrive under på at de støtter at stoppe salget af burhøns i Danmark. KLIK HER FOR AT SKRIVE UNDER! Jeg synes, det er yderst vigtigt, at man ikke støtter en industri, man ikke kan stå inde for. Jeg påstår ikke, at jeg er hellig og aldrig drikker mælk eller spiser æg. Derimod gør jeg, hvad jeg kan for ikke at købe produkter, som stammer fra noget, jeg ikke kan stå inde for. Altså, jeg græder seriøst mine øjne ud, når jeg ser hvordan nogle dyr bliver behandlet. Dette indebærer både produktionsdyr, men også dyr der opdrættes for at vi kan pelse dem samt testdyr og så videre.


Jeg synes efterhånden, at Danmark burde være et sted, hvor sådanne ting ikke foregår, men den frygtelige sandhed er desværre, at dette forekommer i de fleste lande. Jeg har tit hørt på folk (oftest hankønsvæsener, haha), som hånende spørger, hvorfor jeg dog er så åndssvag, at jeg FRIVILLIGT vælger ikke at spise kød. Jeg synes, det er utroligt, hvor svært det er for nogle mennesker at sætte sig i andres sted, og hvis jeg skal være ærlig, har min krop det meget bedre, efter jeg er stoppet med at spise kød. Ud over at tabe mig i perioden efter at være stoppet med at spise kød (kan ikke love, at dette var den eneste grund), vænnede eg mig også meget hurtigt til det, og dagen i dag kan jeg slet ikke forestille mig at skulle spise kød igen og tror ikke, jeg nogensinde begynder på det igen.

Hvis man tænker over, hvor meget medicin og diverse klamme stoffer der bliver pumpet ind i de tætgående produktionsdyr, er det virkelig kvalmende. Mange af dyrene (specielt svin) bliver pumpet med f.eks. antibiotika for at sørge for, at de ikke overfører sygdomme hinanden imellem, men også til dem, der skal spise dem. Deres mad er oftest stoppet med medicin, og det kommer ind i deres blod og ud i deres kød, hvilket vi mennesker spiser. Alt dette medvirker til, at vi i den vestlige verden er ved at opbygge immunitet overfor nogle former for medicin, hvilket i sidste ende leder til flere sygdomme, som vi ikke kan kurere med normal medicin. Det er jo dybt tragisk.


Jeg havde egentlig planer om også at sætte fokus på pelsindustrien, men eftersom dette indlæg lidt tog overhånd og blev en del længere end planlagt, må det blive i et andet indlæg. Jeg synes virkelig, at produktionen af kød, mælk, æg og så videre er noget, man burde sætte langt mere fokus på, så børn allerede i en tidlig alder ved, hvad de går ind til, når de sætter sig ved middagsbordet. Jeg mener ikke, man bør gøre det drabeligt og give små børn dårlig samvittighed, men de bør have muligheden for at træffe deres egne valg. Derfor burde man allerede i folkeskolen komme ud og se, hvordan tingene fungerer i det industrielle landbrug og også gerne på et slagteri. På denne måde ville alle blive sat ansigt til ansigt med virkeligheden, og der ville ikke være mulighed for at lukke øjnene og kigge den anden vej. Åh, og nu kom jeg også lige i tanke om den danske hundelov. Stopper der aldrig???

Jeg siger ikke, at ALLE skal STOPPE med at spise kød, fisk, æg, mælk og så videre, men det er vigtigt at gøre en indsats for at forbedre dyrevilkårene. Første skridt kan jo være at skifte til økologisk eller helt undlade at købe noget, man ikke ved, hvor kommer fra. Man kan jo altid spise frilandshøns og købe ko/svin fra en gård.

Hvorfor gør vi forskel på vores kæledyr som vi elsker og de slagtedyr som vi spiser? Et liv er et liv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar